Ingredienser:

Til 1 peberkagehus

Peberkagedej:

  • 300 g blødt smør
  • 500 g brun farin
  • 4 æg
  • 1 spsk kakao
  • 1 spsk stødt kanel
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 nip salt
  • 900 g hvedemel

Samling og pyntning:

  • Ca. 350 g isomalt
  • 30 g æggehvide
  • 300 g flormelis
  • pastafarve efter ønske
  • husblas, slik, krymmel eller lign til pynt

 

Fremgangsmåde:

Peberkagedej:

  1. Pisk smør og brun farin sammen til en ensartet luftig masse uden klumper – det tager et par minutter.
  2. Rør herefter æggene i massen et ad gangen.
  3. Bland de tørre ingredienser sammen i en skål, sigt halvdelen i dejen og rør den godt sammen.
  4. Sigt og rør de resterende tørre ingredienser i dejen, del dejen i 2 dele og kom dem i fryseposer eller husholdningsfilm. Læg dejen på køl til den er helt kold og fast, hvorefter den er klar til brug. Dejen kan sagtens laves i god tid og holde sig en uges tid på køl.
  5. Varm ovnen op til 175° varmluft.
  6. Rul den kolde dej ud i lidt ekstra mel oven på et stykke bagepapir og skær de ønskede former ud i dejen med en skarp kniv.
  7. Fjern overskydende dej og træk bagepapiret med dejen på over på en bageplade. Ælt den overskydende dej sammen, lad den køle af på køl og rul den ud igen.
  8. Bag peberkagerne i 10-20 min alt efter kagernes størrelse, til dejen bliver brun langs kanten og føles fast i overfladen. Tag pladen ud af ovnen og træk bagepapiret med peberkagerne på ud på køkkenbordet igen så de kan køle af på en plan overflade. Læg et tungt skærebræt over kagerne mens de køler af så de bliver helt plane.

Samling og pyntning:

  1. Brug en savtakket kniv eller et rivejern til at skære peberkagedelene til så de kan samles helt præcist.
  2. Smelt isomalten over middel varme i en stegepande og lav vinduer i dit peberkagehus ved at fylde vinduesrammerne i de bagte peberkagedelene med smeltet isomalt mens de endnu ligger fladt på bagepapiret. Du kan også lime husblas fast på indersiden af vinduesrammerne med lidt isomalt.
  3. Pisk æggehviden til en tyk og sej glasur med flormelissen, som tilsættes lidt ad gangen indtil glasuren har den ønskede tykkelse. Tilsæt evt. farve til glasuren. Kom glasuren i en fryse- eller sprøjtepose, klip et lille hul i enden og sprøjt flot pynt på peberkagehusets dele. Lad herefter glasuren tørre helt før peberkagehuset samles.
  4. Lim peberkagedelene sammen med mere smeltet isomalt og lim peberkagehuset fast på et fad. Dyp peberkagedelenes kanter i isomalten i stegepanden eller brug en ske til at smøre isomalten på peberkagedelenes kanter og hold delene sammen til isomalten har sat sig helt. Varm isomalten løbende så den ikke hærder i panden.
  5. Lim slik, krymmel eller anden pynt fast på det samlede peberkagehus med ekstra glasur.

 

Tip: byg en papmodel af dit færdige peberkagehus inden du går i gang og brug denne som skabelon til dejen.

Rosenborg slot peberkagehus Rosenborg slot peberkagehus