Ingredienser:
Til 10 personer
Vaniljecreme:
- 1 stang vanilje
- 120 g sukker
- 4 æggeblommer
- 25 g maizena
- 25 g hvedemel
- 5 dl sødmælk
- 150 g blødt smør
Lagkagebunde:
- 3 æg
- 80 g sukker
- 20 g smør
- 80 g hvedemel
Jordbærkompot:
- 1/2 vaniljestang
- 2 spsk sukker
- 150 g jordbær (friske eller frosne)
- saft af 1/2 citron
- 100 g friske jordbær
Peanutkaramel:
- 100 g sukker
- 40 g dl vand
- 1 spsk peanutbutter
- 1 håndfuld usaltede peanuts
- 1 stort nip salt
Pynt:
- 2,5 dl piskefløde
- 4 små jordbær
- lidt krymmel
Udstyr:
- 1 springform eller kagering på 18 cm
Fremgangsmåde:
Vaniljecreme:
- Skær vaniljestangen over og skrab kornene ud af den. Mas dem med en smule af sukkeret.
- Pisk æggeblommer, sukker og vanilje sammen til en skummende æggesnaps.
- Pisk så maizena og hvedemel i æggesnapsen til der ingen klumper er.
- Bring mælken til kogepunktet i en gryde over medium varme.
- Hæld den varme mælk over æggeblandingen, mens der piskes kraftigt.
- Hæld massen tilbage i gryden og kog cremen igennem, mens du pisker grundigt, indtil den er godt tyknet.
- Tag gryden af varmen, kom cremen i en skål og dæk den med film, helt til overfladen af cremen. Stil den på køl til den er gennemkold.
Lagkagebunde:
- Varm ovnen op til 180° almindelig ovn.
- Pisk æg og sukker sammen i en skål over vandbad til sukkeret er helt opløst og der ikke er sukkerkorn i æggene, når du mærker med fingrene.
- Pisk så æggene videre med en elpisker eller røremaskine til de er helt lyse og luftige.
- Smelt imens smørret og lad det køle lidt af.
- Sigt hvedemelet i æggene og vend det i dejen med det smeltede smør til den akkurat er uden melklumper.
- Kom dejen i en springform eller kagering på 18 cm, med bagepulver i bunden og som ikke er smurt i siderne. Bag den i ovnen ved 180° i 25-30 min. Tjek om den er færdig ved at stikke en kniv i midten af kagen – kommer den ud uden dej på er kagen færdigbagt.
- Lad kagen køle helt af i formen, før den skæres fri med en lille kniv, deles i to bunde med en savtakket kniv.
Jordbærkompot:
- Skær imens vaniljestangen over og skrab kornene ud af den. Mas dem med en smule af sukkeret.
- Kog vanilje, sukker, jordbær og citronsaft sammen til bærrene er møre. Blend så kompotten.
- Hak de sidste jordbær fint og rør dem i kompotten. Hæld kompotten i en skål og lad den køle helt af.
Peanutkaramel:
- Kog sukker og vand sammen i en lille gryde til en gyldenbrun karamel.
- Tag så karamellen af varmen og rør peanutbutter, peanuts og salt i den.
- Hæld den ud på et stykke bagepapir og lad den køle af og blive sprød
- Hak så karamellen fint.
Samling og pyntning:
- Pisk den afkølede creme til den er uden klumper og pisk så smøren i den, lidt ad gangen, til det hele er inkorporeret og cremen er uden klumper. Kom så cremen i en sprøjtepose med en stor rund tylle.
- Placer en lagkagebund på kagefadet og placer en kagering på 18 cm omkring den med kageplast i siderne.
- Smør halvdelen af jordbærkompotten ud over hele bunden og kom halvdelen af cremen ud over kompotten.
- Drys halvdelen af peanutkaramellen over cremen og placer den anden lagkagebund på kagen.
- Kom det sidste kompot og creme på bunden på samme måde som før.
- Sæt så kagen på køl natten over så den sætter sig helt.
- Befri den satte kage fra kageringen og kageplast.
- Pisk fløden til en sprøjtefast skum og kom den i en sprøjtepose med en stjernetylle.
- Pynt kagen med det resterende peanutkaramel, flødeskumsrosetter, jordbær og lidt krymmel.
Skriv en kommentar