Ingredienser:
Til ca. 10 personer
Gærdej:
- 0,7 dl sødmælk
- 30 g gær
- 2 æg
- 20 g sukker
- 0,7 nip salt
- 0,7 tsk stødt kardemomme
- 0,7 tsk stødt ingefær
- 260 g hvedemel
- 50 g smør
- Ekstra mel til udrulning
Sveske-appelsinfyld:
- 100 g marcipan
- 100 g muscovadosukker
- 100 g blødt smør
- 200 g svesker
- 2 appelsiner – skal heraf
- 30 g mandelsplitter
Pynt:
- 1 stk æg
- 2 spsk vand
- Ca. 6 spsk mandelflager
- Ca. 6 spsk perlesukker
- Ca. 6 spsk sukker
Fremgangsmåde:
Gærdej:
- Lun mælken og hæld den i skålen på en røremaskine.
- Smuldr gæren i mælken og rør til den er opløst.
- Tilsæt æg, sukker, salt, kardemomme og ingefær og rør.
- Tilsæt halvdelen af melet og rør godt.
- Tilsæt blødt smør og resten af melet og rør godt.
- Tag dejen ud af skålen og ælt den godt.
- Lad dejen hæve i 30-40 minutter under en klæde på bordet.
Fyld:
- Hak sveskerne fint og rør alle ingredienser godt sammen.
- Fyld massen i en sprøjtepose med stor rund tyl/hul.
Samling:
- Rul dejen ud til et langt ovalt bånd – 90-100 cm langt.
- Sprøjt fyldet i en stribe langs bunden af båndet af dej.
- Fold/rul siderne af dejen op over fyldet og vend den om så samlingen ikke er synlig.
- Flyt dejen forsigtigt over på en bageplade med bagepapir og form kringlen.
- Lad kringlen hæve i 30 minutter under et klæde.
- Pisk ægget med en smule vand og pensl det på kringlen.
- Drys med mandeflager, perlesukker og sukker.
- Bag ved 190° varmluft i 25-28 minutter.