Ingredienser:

Til 12 fastelavnsboller

Gærdej:

  • 2 dl mælk
  • 50 g gær
  • 6 spsk sukker
  • 2 æg
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • Ca. 500-600 g hvedemel
  • 1/2 tsk salt
  • 200 g blødt smør
  • 1 æg til pensling

Vaniljecreme:

  • 1 vaniljestang
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk majsstivelse
  • 1 æg
  • 2 1/2 dl sødmælk

Remonce:

  • 100 g marcipan
  • 100 g sukker
  • 100 g blødt smør

Fyld:

  • Fx. amarena kirsebær, andre bær, nougat, chokolade eller lign.

Mørk chokoladeganache:

  • 150 g mørk chokolade
  • 1 1/2 dl fløde

Ruby chokoladeganache:

  • 200 g ruby chokolade
  • 1 dl fløde

Pynt:

  • Fx. tørrede spiselige blomster, finthakket konditorpistacie, frysetørrede bær, kakaonips eller lign.

 

Fremgangsmåde:

Gærdej:

  1. Lun mælken i en gryde, kom den i en skål og opløs gæren i den.
  2. Rør sukker, æg og stødt kardemomme i blandingen.
  3. Tilsæt halvdelen af melen og salten og rør til det bliver en klistret dej.
  4. Tilsæt mere mel, lidt ad gangen og ælt dejen smidig imens – det kan gøres med håndkraft eller i en røremaskine. Ælt til dejen er elastisk og ikke klistrer på fingrene – det er ikke sikkert at alt melet skal bruges.
  5. Ælt til sidst smøren i dejen lidt ad gangen.
  6. Kom dejen i en skål, dæk den med et viskestykke og lad den hæve et lunt sted i omkring en time. Lav imens vaniljecremen og remonce.

Vaniljecreme:

  1. Skær vaniljestangen over, skrab kornene ud og mas dem med en smule af sukkeret.
  2. Pisk vanilje, sukker, majsstivelse og ægget sammen til det er helt uden klumper.
  3. Bring mælken til kogepunktet i en gryde og hæld den langsomt i æggeblandingen mens der piskes kraftigt for at ægget ikke koagulerer.
  4. Hæld blandingen tilbage i gryden og kog over middel varme, mens der piskes kraftigt, til cremen tyknes.
  5. Hæld den færdige tyknede creme i en skål gennem en sigte, dæk den med film helt til overfladen af cremen og sæt den på køl til den er gennemkold. Kom den så i en sprøjtepose.

Remonce:

  1. Pisk alle ingredienserne sammen til en ensartet masse uden klumper. Kom remoncen i en sprøjtepose.

Samling og bagning:

  1. Rul dejen ud i lidt ekstra mel til et rektangel på ca. 30×40 cm og skær dejen ud i 12 kvadrater på ca. 10×10 cm.
  2. Sprøjt midt på dejen en klat vaniljecreme og placer det ønskede fyld på cremen. Sprøjt så en klat remonce oven op fyldet.
  3. Saml dejens hjørner omkring fyldet og klem samlingerne sammen så fyldet ikke flyder ud af fastelavnsbollen når den bages.
  4. Placer bollerne med samlinger ned ad på to bageplader med bagepapir. Lad dem efterhæve i ca. 45 min under et viskestykke.
  5. Pisk så et æg godt sammen og pensl fastelavnsboller.
  6. Bag dem ved 200° varmluft i ca. 10-15 min til de er flotte og gyldenbrune. Lad dem derefter køle helt af.

Mørk chokoladeganache:

  1. Hak chokoladen fint og smelt den sammen med fløden i en skål over vandbad eller i mikroovn. Undgå at røre for meget i ganachen undervejs for at den ikke skiller.
  2. Dyp de afkølede fastelavnsboller halvt ned i ganachen og pynt dem med finthakket konditorpistacie og tørrede blomster.

Ruby ganache:

  1. Hak chokoladen fint og smelt den sammen med fløden i en skål over vandbad eller i mikroovn. Undgå at røre for meget i ganachen undervejs for at den ikke skiller.
  2. Dyp de afkølede fastelavnsboller halvt ned i ganachen og pynt dem med frysetørrede bær og tørrede blomster.