Ingredienser:
Til 12 fastelavnsboller
Gærdej:
- 2 dl mælk
- 50 g gær
- 6 spsk sukker
- 2 æg
- 1 tsk stødt kardemomme
- Ca. 500-600 g hvedemel
- 1/2 tsk salt
- 200 g blødt smør
- 1 æg til pensling
Vaniljecreme:
- 1 vaniljestang
- 2 spsk sukker
- 2 spsk majsstivelse
- 1 æg
- 2 1/2 dl sødmælk
Remonce:
- 100 g marcipan
- 100 g sukker
- 100 g blødt smør
Fyld:
- Fx. amarena kirsebær, andre bær, nougat, chokolade eller lign.
Mørk chokoladeganache:
- 150 g mørk chokolade
- 1 1/2 dl fløde
Ruby chokoladeganache:
- 200 g ruby chokolade
- 1 dl fløde
Pynt:
- Fx. tørrede spiselige blomster, finthakket konditorpistacie, frysetørrede bær, kakaonips eller lign.
Fremgangsmåde:
Gærdej:
- Lun mælken i en gryde, kom den i en skål og opløs gæren i den.
- Rør sukker, æg og stødt kardemomme i blandingen.
- Tilsæt halvdelen af melen og salten og rør til det bliver en klistret dej.
- Tilsæt mere mel, lidt ad gangen og ælt dejen smidig imens – det kan gøres med håndkraft eller i en røremaskine. Ælt til dejen er elastisk og ikke klistrer på fingrene – det er ikke sikkert at alt melet skal bruges.
- Ælt til sidst smøren i dejen lidt ad gangen.
- Kom dejen i en skål, dæk den med et viskestykke og lad den hæve et lunt sted i omkring en time. Lav imens vaniljecremen og remonce.
Vaniljecreme:
- Skær vaniljestangen over, skrab kornene ud og mas dem med en smule af sukkeret.
- Pisk vanilje, sukker, majsstivelse og ægget sammen til det er helt uden klumper.
- Bring mælken til kogepunktet i en gryde og hæld den langsomt i æggeblandingen mens der piskes kraftigt for at ægget ikke koagulerer.
- Hæld blandingen tilbage i gryden og kog over middel varme, mens der piskes kraftigt, til cremen tyknes.
- Hæld den færdige tyknede creme i en skål gennem en sigte, dæk den med film helt til overfladen af cremen og sæt den på køl til den er gennemkold. Kom den så i en sprøjtepose.
Remonce:
- Pisk alle ingredienserne sammen til en ensartet masse uden klumper. Kom remoncen i en sprøjtepose.
Samling og bagning:
- Rul dejen ud i lidt ekstra mel til et rektangel på ca. 30×40 cm og skær dejen ud i 12 kvadrater på ca. 10×10 cm.
- Sprøjt midt på dejen en klat vaniljecreme og placer det ønskede fyld på cremen. Sprøjt så en klat remonce oven op fyldet.
- Saml dejens hjørner omkring fyldet og klem samlingerne sammen så fyldet ikke flyder ud af fastelavnsbollen når den bages.
- Placer bollerne med samlinger ned ad på to bageplader med bagepapir. Lad dem efterhæve i ca. 45 min under et viskestykke.
- Pisk så et æg godt sammen og pensl fastelavnsboller.
- Bag dem ved 200° varmluft i ca. 10-15 min til de er flotte og gyldenbrune. Lad dem derefter køle helt af.
Mørk chokoladeganache:
- Hak chokoladen fint og smelt den sammen med fløden i en skål over vandbad eller i mikroovn. Undgå at røre for meget i ganachen undervejs for at den ikke skiller.
- Dyp de afkølede fastelavnsboller halvt ned i ganachen og pynt dem med finthakket konditorpistacie og tørrede blomster.
Ruby ganache:
- Hak chokoladen fint og smelt den sammen med fløden i en skål over vandbad eller i mikroovn. Undgå at røre for meget i ganachen undervejs for at den ikke skiller.
- Dyp de afkølede fastelavnsboller halvt ned i ganachen og pynt dem med frysetørrede bær og tørrede blomster.
Skriv en kommentar